Lékárna Lužice

Kakao z pohledu lékárníka

Kakao je název osvěžujícího nápoje a zároveň suroviny na jeho přípravu. Rozdíl mezi čokoládou a kakaem je ve stupni odtučnění. Upražená semena Kakaovníku pravého se rozemelou, čímž se získá tzv. kaková pasta neboli surová čokoláda. Pokud se zbaví oleje (kakaového másla), zůstane kakao. Kakao nebo rozpustná čokoláda patří sice mezi potraviny, ale s významnými účinky na lidský organismus. Jejich spektrum nám přiblíží následují tabulka:

  1. Hlava čili centrální nervový systém - spouští produkci endorfinů a vykazuje antidepresivní působení. Výsledek - pocit štěstí (proto je dodnes čokoláda považována za dar nebo drogu lásky).
  2. Srdce a cévy - zvyšuje sílu stahů, rozšiřuje cévy. Výsledek - zlepšení práce srdce, snížení rizik, plynoucích z postupující sklerózy věnčitých cév.
  3. Ledviny - díky rozšíření cév a lepší práci srdce se dobře prokrvují i ledviny. Výsledek - tělo se snadněji zbavuje nadbytečné vody a škodlivých látek.
  4. Dýchací cesty - uvolňuje hladké svalstvo průdušek. Výsledek - kvalitnější, hlubší dýchání, lepší okysličení krve.
  5. Játra a žlučník - kakao vykazuje účinek žlučotvorný a žlučopudný.
  6. Trávicí trubice. Tu si rozdělme na jednotlivé díly.
    • ústní dutina - účinkem tříslovin se brzdí množení a přilnavostbakterií, působících zubní kaz
    • žaludek - neutralizační účinek při překyselení (účinek hořčíku) a zvýšení chuti k jídlu (účinek hořčin)
    • střeva - mírný stavějící účinek
  7. Svaly - uvolnění napětí, protikřečové působení.
  8. Pohlaví - lepším prokrvením malé pánve a pro obsah budivých aminů je kakao známým afrodisiakem již od dob Májů a Aztéků. Xololatl neboli pěnící vodu využíval i mexický vládce Montezuma před vstupem do harému.
  9. Další účinky - zvýšení imunity, ochrana buněk před volnými radikály, snížení chuti na sladké (pro obsah hořčíku), ochrana proti infekcím, snížení hladiny "špatného" cholesterolu pro obsah lecithinu.

Ze zdravotního hlediska lze kakao /rozpustnou čokoládu/ pro svůj jemný účinek a obsahové látky rozhodně doporučit. Vhodné je i jako náhražka za kávu zvláště tam, kde je na ni vytvořená závislost. Opatrní by měli být jen lidé s oslabeným srdcem /pro obsah kofeinu/.

Pro obsah kofeinu je však i u něho potřeba opatrnosti u lidí s oslabeným srdcem.

3. dubna 2001